Terug naar overzicht
Blog

IaaS, PaaS en SaaS: wat past bij jouw behoefte?

IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service): het zijn termen die je sinds de opkomst van de cloud overal tegenkomt. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Wat kun je met deze cloudservices? Waarin verschillen Iaas, PaaS en SaaS? En welke past het beste bij wat jij en jouw organisatie nodig hebben?
Door: Peter Bult
PaaS+

Waarin verschillen IaaS, PaaS en SaaS?

Wat alle bovengenoemde termen gemeen hebben, is ‘as a Service’. Het gaat hier om cloudservices waarbij resources voor je worden gemanaged door een externe aanbieder. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, want het betekent dat je gebruik kunt maken van services zonder je druk te maken over beheer. Het grootste verschil tussen deze drie cloudservices schuilt in de mate waarin resources voor je worden beheerd en hoeveel beheerwerk je zelf nog doet. In deze blog gaan we in op IaaS vs PaaS vs SaaS. We behandelen voor per dienst wat het inhoudt, voor welke organisaties de dienst geschikt is en wat de voordelen zijn.

Alles over IaaS

Met IaaS krijg je toegang tot allerlei beheerde infrastructuurservices, zoals computing, networking, opslag, virtualisatie en andere resources. Het overige beheer – van bijvoorbeeld virtual machines, besturingssystemen, middleware, apps en je data – doe je zelf, maar naar je infrastructuur heb je dus geen omkijken.

Voor wie is IaaS geschikt?

Veel organisaties kiezen voor IaaS om de kostenefficiëntie te vergroten, schaalbaarheid te waarborgen, operationele lasten te verminderen, toegang te houden tot geavanceerde technologieën en weer focus te krijgen op de core business. IaaS is perfect geschikt voor organisaties die wel in control willen blijven, maar geen omkijken willen hebben naar de infrastructuur.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

Onafhankelijkheid: Je hebt volledige vrijheid (zowel in termen van software als resources) om de hosting naar eigen wens te configureren.

Kostenbesparing: Je kunt veel taken uitbesteden aan de externe provider, wat zorgt voor lagere kosten dan bij een on-premise oplossing in eigen beheer.

Meer over IaaS

Alles over PaaS

Wanneer je kiest voor PaaS, krijg je de beschikking over een platform dat je helemaal naar eigen inzicht kunt gebruiken voor het testen, uitrollen en optimaliseren van applicaties. De aanbieder van het platform verzorgt en beheert alle hardware en software die je nodig hebt om je werk te kunnen doen.

Voor wie is PaaS geschikt?

In een PaaS-platform bouw je in no-time een test- of ontwikkelomgeving. Het mag duidelijk zijn dat PaaS daarmee een ideale oplossing is voor softwareontwikkelaars. Als gebruiker hoef je je niet druk te maken over de infrastructuur, besturingssystemen en middleware en kun je je focussen op het ontwikkelwerk waar je zo goed in bent. Ook handig: PaaS is steeds flexibel schaalbaar naar de behoefte van dat moment.

Wat zijn de voordelen van PaaS?

Efficiëntie: PaaS stelt ontwikkelaars in staat om snel prototypes en applicaties te ontwikkelen zonder dat ze zich hoeven bezig te houden met complexe infrastructuurconfiguraties. Start direct met ontwikkelen en laat Previder je complete infrastructuur regelen.

Professionele ondersteuning: Schakel rechtstreeks met een gesprekspartner die je business snapt en je verder helpt.

Houd zelf de regie: Met Previder PaaS+ houd je de vrijheid om te koppelen met andere cloudplatformen.

Meer over PaaS

Alles over SaaS

In het geval van SaaS verzorgt en beheert de aanbieder alles wat met een applicatie te maken heeft via internet – van de infrastructuur en het platform tot en met de applicatie zelf. Je kunt de applicatie vrijuit gebruiken, zonder je zelf te hoeven bezighouden met updates, patches en ander onderhoudswerk.

Voor wie is SaaS geschikt?

Steeds meer organisaties in uiteenlopende sectoren nemen applicaties af via de cloud, met als bekendste voorbeelden Microsoft 365 en Google Workspace. Een belangrijk voordeel is dat je met SaaS alleen betaalt voor de licenties die je nodig hebt en dat je het aantal licenties flexibel kunt op- en afschalen. Verder heb je geen omkijken naar updates en patches, je maakt altijd gebruik van de laatste versie.

Wat biedt Previder?

Previder is jouw partner op het gebied van IaaS en PaaS. Vanuit onze twee betrouwbare en hoog beschikbare datacenters in Hengelo bieden we deze diensten aan. Veel klanten in de zakelijke markt, zorg en woningcorporaties maken al gebruik van onze IaaS-dienstverlening. Onder softwareontwikkelaars is ons PaaS-platform, Previder PaaS+ genaamd, een veelgebruikt platform om effectief, snel en flexibel software op te ontwikkelen en uit te rollen.

Meer weten over IaaS en PaaS?

Neem contact op met jouw accountmanager of neem contact op via onze contactpagina.

Lees hier alles over: